Şanlıurfa'da depremzedeler bu yıl evlerine kavuşacak
GÜNDEM, 30 Ocak 2025 22:27
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin dünya ölçeğinde yaşanmış en büyük felaketlerden birisi olduğunu, afetten Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 11 ilin etkilendiğini anımsattı.
Depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Şıldak, "Bu acıyı yaşadık ancak bu acının sonucunda milletimiz bir bütün olarak devletimizin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devletimizin çatısı altında büyük bir mücadele verdi. Şu anda da ikinci yılını doldurduğumuz bu süreçte Şanlıurfa olarak ne durumdayız?
Orta hasarlı ve daha üst seviyede yani ağır hasarlı dediğimiz grupta toplam 12 bin 620 binamız var. Bağımsız bölüm olarak bu 22 bine yakın. Yani 22 bin ailenin deprem sonrası dönemde ağır ve orta hasarlı olarak etki altına girdiğini görüyoruz. Şu ana kadar ağır hasarlı binaların yüzde 98'ini, orta hasardan ağır hasara dönüşenlerin ise yüzde 52'sini yıkmış, enkazını kaldırmış durumdayız." dedi.
"İnşası devam eden konutlar bu yılın sonuna kadar tamamlanacak"
Vali Hasan Şıldak, depremlerin ardından Şanlıurfa'nın tamamında çok hızlı bir şekilde konut yapımına başlandığını aktararak hak sahipliği sürecinin de tamamlandığını söyledi.
Kentte ihalesi yapılmış olan 12 bin 344 konut olduğunu aktaran Şıldak, şöyle konuştu:
"Kura çektiğimiz ve teslimini yaptığımız konut sayımız da 6 bin 57, yapımı devam eden 6 bin 386 ve ikamete açılan da 400 kadar dairemizde şu an insanlarımız oturmaya başladı, yerleşim yaptılar ve orada her türlü günlük hayatlarını sürdürmeye başladılar. Kırsalda ise 2 bin 562 konut ihale edildi. Bunları da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın koordinasyonu altında yürütüyoruz. Kurası çekilip teslimi yapılan konut sayısı kırsal bölgelerde 455, yapımı devam eden 2 bin 107.
Konut yapımları çok uzun süreçler olduğu halde ilimizde planlanan sayıların yarıdan çoğunu 2024 sonu itibarıyla tamamlamış durumdayız. Hem kırsalda hem de merkezlerdeki TOKİ tarafından inşası devam eden konutların tamamı bu yılın sonunda inşallah tamamlanarak hak sahibi vatandaşlarımıza gönül rahatlığıyla oturabilecekleri bir ortam olarak teslim edilecek."
Vali Şıldak, kentte 1473 afetzedenin kira yardımından yararlandığını, yerinde dönüşüm için de şu ana kadar 337 milyon lira destek sağlandığını söyledi.
Kurumlar arası uyum
Şanlıurfa'da deprem hasarlarının giderilmesi ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında Valilik koordinasyonunda çok sıkı bir takip ve işbirliği sürecini yürüttüklerini aktaran Şıldak, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bütün kurumlarımız, kuruluşlarımız sadece binaların yapımıyla sınırlı olmayan, pek çok alt ve üstyapı çalışmasının koordinasyonunu da gerektiren, birlikte çalışma kültürünü gerektiren bu çalışmaları, faaliyetleri çok başarılı bir şekilde yürüttüler. Çünkü Devlet Su İşleri, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, elektrik, su, doğal gaz ve telekom hizmetlerinin tamamının aynı anda planlanması, altyapının, üstyapının, yolların, diğer gerekli hizmet ağının orada temin edilmesi hem merkezde illerde, ilçelerde hem de köylerde, kırsal mahallelerde geniş bir işbirliği kapsamlı bir koordinasyonu gerektiriyor.
Biz sık sık toplantılarla alanda yine bizzat vatandaşlarımızı dinleyerek taleplerini alarak, çalışmaları yerinde görerek en hızlı şekilde gerçekleştirmeye çalıştık. Şu anda geldiğimiz aşama, son derece memnuniyet verici, devletimizin gücü, milletimizin sabrı ve desteğiyle çok olumlu bir aşamadayız."
KAYNAK AA
Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Antalya Haberleri | Son Dakika Antalya | Antalya Haber | 07haber.com
GÜNDEM, 30 Ocak 2025 22:27
Yorumlar (0)

SKY HABER TV GENEL SEKRETERLİĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

“Gönül Dağı Nefesi” Yaza Merhaba Konseri İçin Geri Sayım Başladı

Figen Kaya’nın Sunumuyla Mustafa Ortaç’a Saygı Gecesi

KALSİAD’dan İş Dünyasına Net Mesaj: Gösteri Değil, Üretim Zamanı

GERİDE DUA ORDUSU BIRAKTILAR BİR ZAMANLAR DİYARBEKİR BEYEFENDİLERİ

ATO’daki Ödül Töreninde Sabiha Karaosman Fark Yarattı

İZENERJİ’de Yetki Krizi: Toplu Sözleşme Görüşmeleri Masada Kaldı

Cengiz Kurtoğlu, ARKON’un Eğitim Projesi İçin Bursa’da Sahne Alacak

Tarım ve Orman Bakanı Ordu’ya geliyor

Girişimcilikte 15 Yıllık Başarı Hikayesi: İbrahim İpek ve İpekyolu Grup

Ahmet Büyükgümüş Diyarbakır’a Geliyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs Kararı: Kadıköy Meydanı'nda Kutlanacak

Ziraat Türkiye Kupası Finali İçin Yeni Stadyum Arayışı!

ROK’tan İki Gazeteciye Suç Duyurusu: “Evleri Basılsın, Dijital Cihazlarına El Konulsun”

CHP Lideri Özgür Özel'den Danıştay Ziyareti: "İmamoğlu'nun Diploması Gündeme Gelmedi"

Sevgi Demir Coşkun, iddiaları reddederken, “Polatlı halkı gerçeği biliyor” dedi

Cemal Peker’den Uluslararası Başarı

Türk Dünyası'nda dağılma tehlikesi: Uzmanlar endişeli

METROTÜRK TV’DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Kocagöz’den 23 Nisan’da çocuklara en güzel hediye: Nutuk

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan’a özel coşku dolu program

“Bu Nasıl Kardeşlik, Bu Nasıl Türklük?”

SASAD’DAN GAZİANTEP’DE UNUTULMAZ SANAT GECESİ

OF ÇAYKARA DERNEĞİ 50. YILINDA GÖRKEMLİ BİR GECEYE İMZA ATTI

MSB'den Yunanistan'ın Deniz Planlamasına Eleştiri

6 gündür kayıp olan 7 yaşındaki Cumali Timi'nin cansız bedeni bulundu

34 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Konyaaltı İlçesinde Kovalamaca Sonucu Yakalandı

Dini İnaç ve Duyguların Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı

Tekirdağ’da Çocuklara Teorik ve Uygulamalı Trafik Eğitimi Verildi

“NARKOKAPAN-ANKARA” Operasyonu Kapsamında 525 Torbacı Gözaltına Alındı

17 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Operasyon Düzenlendi

10 İl Merkezli "Siber Suç ve Suçlulara" Yönelik Operasyon Düzenlendi

Sakiler'den muhteşem konser

Güçlü Türkiye Partisi’nden Büyük Hamle: Muharrem Gözkaya A Takımını Açıkladı!

DEM'Lİ BELEDİYELERDE "EKSİK MAAŞ " İNFİALI

Zafer Partisi'nden Adalet Bakanlığı Önünde "Ümit Özdağ’a Özgürlük" Çağrısı

Tarkan'ın Acı Günü: Annesi Neşe Tevetoğlu Hayatını Kaybetti

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül Tutuklandı

TİP'ten AYM Kararı Sonrası Açıklama: “Can Atalay’a Vekilliği İade Edilmeli, Derhal Serbest Bırakılmalıdır”
