RAMAZAN’DA HOŞ OLMAYAN NEFES KOKULARI KABUS OLMASIN!
SAĞLIK, 01 Nisan 2022 02:04Ramazan sofralarında baş köşeye oturan aşırı şekerli ve karbonhidratlı yemekler, diş çürümelerine kapı aralarken, hoş olmayan nefes kokularına neden olabiliyor. Uzmanlar iftar ve sahurun ardından yapılan düzenli ağız temizliğinin dişlerin bakterilere karşı savaşını destekleyerek vücut sağlığını koruduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada 3,5 milyardan fazla insan ağız ve diş sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyor. 2 milyar insanın da çürük diş sorunu yaşadığı tahmin ediliyor. Aşırı şeker ve karbonhidrat içeren sağlıksız beslenmenin çürük dişlere kapı araladığını belirten Ömer İstanbul Diş Polikliniği Kurucusu Diş Hekimi Ömer Karaaslan, “Bu tür yiyeceklerin sıklıkla tüketildiği Ramazan boyunca ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesi daha da büyük önem taşıyor. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişler, açlık sürecinde bakterilerin akınına uğruyor. Bu durum diş çürüklerinin oluşmasına zemin hazırlarken hoş olmayan nefes kokularına ve çeşitli diş eti rahatsızlıklarına neden olabiliyor” dedi.
DİL BÖLGESİ BAKTERİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Günlük diş bakımının Ramazan boyunca daha özenli yapılması gerektiğine dikkat çeken Ömer Karaaslan, “Ramazan’da uzun süren açlık nedeniyle sağlıklı beslenme biçiminden uzaklaşabiliyoruz. İftar ve sahurun ardından diş fırçası, diş kazıyıcı, diş ipi ve ağız bakım suyu ile yapılan ağız ve diş temizliğiyle diş çürüklerinin yanı sıra Ramazan’da sıklıkla karşılaştığımız hoş olmayan nefes kokularının önüne geçebiliriz. Bakterilere ev sahipliği yapan dil bölgesi kötü nefes sorununun oluşmasını destekliyor. Bu nedenle bu bölgenin diş kazıyıcılarla temizlenmesi büyük önem taşıyor” diye belirtti.
DİŞLER AŞIRI ŞEKER VE KARBONHİDRATLA SAVUNMA GÜCÜNÜ YİTİRİYOR
Ramazan’da şeker ve karbonhidrat açısından zengin, asitli yiyeceklerin tüketilmesinin fiziksel sağlık kadar ağız ve diş sağlığını da tehlikeye attığına değinen Ömer İstanbul Diş Polikliniği Kurucusu Diş Hekimi Ömer Karaaslan, “Aşırı şeker, karbonhidrat ve aside maruz kalan dişler, savunma gücünü yitiriyor. Bu tür besinlerin yerine meyve, sebze, baklagil ve kuruyemişlerden oluşan sağlıklı gıdalara yönelerek dişlerimizi ve diş etlerimizi koruma altına alabiliriz. Üstelik bu tür gıdalarla vücudumuza bakteri ve iltihaplarla savaşma yeteneği kazandırabilir, bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz” dedi.
DİŞ TEDAVİSİ ORUCU BOZMUYOR
Oruçluyken diş tedavisi yapılabileceğine değinen Ömer Karaaslan, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yönde yaptığı açıklamalara göre, diş tedavisi sırasında yapılan uyuşturucu iğneler ve spreyler orucu bozmuyor. Bu nedenle mevcut tedavilerin devam ettirilmesinde hiçbir sakınca bulunmuyor. Diyanet’in belirttiği hususlara hassasiyet gösteren diş hekimi seçimiyle diş tedavinizi devam ettirebilir, uzun süredir beklettiğiniz diş muayenenizi güvenle yaptırabilirsiniz” ifadelerinde bulundu.
SAĞLIK, 01 Nisan 2022 02:04
Yorumlar (0)

Semerkant’ta Tarihi Zirve: Orta Asya ve AB Liderleri İlk Kez Bir Araya Geliyor

Muğla'da Başkanların Mutlu Günü: Aras ve Köksal Evlendi

İBB'den AKP Dönemine Ait Kamu Zararı Tespiti: Nureddin Nebati Detayı

CHP’ye Karşı Yapay Zeka ile Sahte Görüntüler Yayınlanabilir İddiası!

TRT'nin Aybüke Pusat Kararına Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor

ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ’TAN BOYKOT ÇAĞRILARINA YÖNELİK AÇIKLAMA

AĞIR CEZA MAHKEMESİ ÜYELERİNİN DURUŞMAYA OLAN İLGİSİ

Yargıtay Üst Üste Mesaj Atan Bir Kişinin Cezasını Onadı!

Ramazan Bayramı Tatilinin İlk 4 Gününde 34 Kişi Hayatını Kaybetti, 4.784 Kişi Yaralandı

Bayram Tatilinin İlk 3 Gününde Emniyet Kemeri Kullanmayan 17 Bin 427 Sürücüye İşlem Yapıldı

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı Kimyasal Analizlerle Adli Vakaların Aydınlatılmasını Sağlıyor

Bayram Trafiği Tedbirleri Kapsamında 69 Bin 11 Personel Görev Başında

Genç Yaşta Kaybettiğimiz Değerli Meslektaşımız Kubilay’a Veda

Antalya'da alkol masasında cinayet!

İzmir'de kan donduran cinayet!

Sebahaddin Şimşek Kimdir ?

Köksal Selçuk İle Ekonomi Üzerine Röportaj

DİYARBAKIR U16 LİGİ'NDE ŞAMPİYON DİYAR İNTER

Terme’nin Örnek Mahallesi Mescitli ve Örnek Muhtarı: Muharrem Görer

Yılın En Başarılı Genç İş İnsanı Ödülü VM Grup Otomotiv AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Buyruk’a Verildi

AKDENİZ’İN EN DEĞERLİ İŞ İNSANLARI 21 NİSAN’DA AKM’DE BULUŞUYOR!

MHP Diyarbakır Milletvekili Adayı Hasan Özmen’den Bayram Ziyaretleri ve Mesajı

MSG TV Medya Yapım Ailesi'nden Ramazan Bayramı Mesajı

"DAHA MUTLU BİR EĞİL İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ "

Eğil’de hasta, yaşlı, engelli vatandaşlar ile çocuklara tıraş hizmeti verilmeye başlandı.

"BU MU SENİN ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞIN EY ABD ?"

YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA TAM DESTEK

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN DEM PARTİLİ BAĞLAR BELEDİYESİ'NE "EMEKÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERIN " ÇAĞRISI

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN DEM PARTİLİ BAĞLAR BELEDİYESİ'NE "EMEKÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERIN " ÇAĞRISI

Ayşegül Öznur Parlak Gümüşhane Kadın Girişimciliğine Öncülük Ediyor

'İş Bankasına kayyum gelecek' iddialarına ilişkin İş Bankası'ndan açıklama!

SASA temettü kararını açıkladı

İl Emniyet Müdürümüz Sayın İlker ARSLAN’ın Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

636’sı Polis, 84’ü Jandarma Toplam 720 Personelimiz Sivil Olarak Yolcu Gibi Otobüslere Binerek Seyahat Edecek

Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya: Bayram Tatili İçin Yola Çıkacak Sürücüler; Yollar Bizleri Sevdiklerimize Kavuşturmak İçin Vardır, Ayırmak İçin Değil

Jandarma İlkokul Öğrencilerini Ağırladı

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Trafikte Hedefimiz “Sıfır Can Kaybı”

Dİ-DER Genel Sekreteri İrfan Fırat’tan Ramazan Bayramı Mesajı

Sabiha Karaosman: “Bayram, Birlik ve Dayanışmanın En Güzel Zamanıdır”
