DENETİMLER YOĞUNLAŞTI
SAĞLIK, 20 Mart 2021 15:08
SAĞLIK Bakanlığı tarafından açıklanan Kovid-19 risk haritasında Antalya’nın ‘yüksek riskli’ olarak tanımlanan turuncu grupta yer alması iş dünyasını harekete geçirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son açıkladığı 100 bin kişiye göre vaka sayısı haritasında Antalya’nın 96.16 oranıyla tam sınırda olması önlemleri de artırdı. Valilik ile koordine bir şekilde denetim faaliyetlerine hız veren esnaf örgütleri Antalya’nın tehlikeli şehir olmaktan bir an önce çıkması için çaba harcıyor.
TEHLİKEYİ BİTİRMELİYİZ
Kentin renginin turuncu olmasının turizmde Avrupa pazarı açısından sıkıntılı bir durum olduğunu söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Tehlikeli bir şehir fikrini ortadan kaldırmak için bir an önce sarıya, daha sonra da maviye geçmemiz gerekiyor. Tüm işletmelerimizin ve halkımızın çok dikkatli olması lazım. Turizmde yoğun sezon yaklaşırken kentin risk seviyesini düşürmeliyiz ki işletmelerin açılış ve kapanış saatlerinin uzatılmasını, sokağa çıkma kısıtlamalarının azaltılmasını sağlayabilelim” diye konuştu.
SOSYAL SORUN ENDİŞESİ
Turizmle bağlantılı birçok sektörde büyük sıkıntı yaşandığını belirten Çetin, “Kısa çalışma ödeneğinin devam ediyor olması lazım. Restoran işletmecileri, kapanış saati 19.00 olduğundan hala çalışanlarını geri çağıramadı. Seyahat acentalarında zorlu süreç hala devam ediyor. Kısa çalışma ödeneği mart sonunda biterse çok ciddi oranda işten çıkarmalar yaşanacak. Böyle bir sosyal sorunla karşı karşıya kalmamak için salgın süreci normalleşene kadar bir süre daha bu uygulamanın devam etmesi gerekiyor. Bu talebi bakanlarımıza ilettik. Bu yönde bir karar alınmasını umuyoruz” dedi.
DENETİMLER YOĞUNLAŞTI
Tehlike oranını düşürmek için yoğun bir denetim süreci yürüttüklerini belirten Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Şehrimizin risk seviyesini düşürüp ‘mavi’ renge geçirebilmek için Antalya Valisi Ersin Yazıcı başkanlığında toplantılar yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rehbere ilişkin iş yerlerine bilgilendirmede bulunuyoruz. Kurallara uyduğumuz takdirde normalleşme sürecinin hızlanacağını ve kuralların yeniden belirleneceğini hatırlatıyoruz” açıklaması yaptı.
BİRİKEN BORÇLAR VAR
Kısa çalışma ödeneğinin mart sonu itibariyle sona ermesi nedeniyle sektörlerin zor bir sürece gireceğini ifade eden Dere, şöyle konuştu: “Normalleşmenin hayata geçirildiği söyleniyor. Ama işletmeler hala yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Yeme – içme sektöründe saat sınırlamaları uygulanıyor. Sokağa çıkma yasağı pazar günleri devam ediyor. Esnaf 12 aydır biriken borçlarını ödemeye çalışıyor. Her şey tam manasıyla açıldığında esnaf eski gücüne kavuşup desteğe ihtiyaç duymaz. Ama şu anki koşullarda kısa çalışma ve diğer destekler devam etmeli.”
OTELLER SEZONA HAZIR
Sağlık önlemlerinin hat safhada olduğu ve birçok yerin kırmızı renge boyandığı dönemde turizm yapmaya devam ettiklerini dile getiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “Güvenli Turizm Sertifikası ışığında 2021’e hazırlanıyoruz. Turizmde tüm tesisler yeniden güvenli turizm sertifikasını aldı. Şu anda işletmeler sezon hazırlığı içindeler. Odaklandığımız konu Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılması. Otellerin pazar paylarına göre kontrollü ve kademeli olarak açılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
SAĞLIK, 20 Mart 2021 15:08
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!