Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık

ANTALYA KÜLTÜR SANAT, 08 Mart 2021 16:43

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. - Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu
 
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz:
 
 
5 bin yıllık ticari geçmişi olan Akdeniz'de 50 bin gemi batığı olduğunu tahmin ediyoruz"Mavi vatanın kültürel mirasını aydınlatmak da bilim adamlarının görevidir. Sınırlar sadece askerlerle korunmaz bilimsel sınırlar da bilim adamlarıyla korunur.""Gidemediğin yer senin değildir" mantığıyla denizin dibine de inemiyorsan o ülkenin kıyıları gene senin değildir""Batıklar arasında 3 bin 500 yıl içinde batan ticaret gemileri ve son 100 sene öncesinde batmış savaş gemilerine kadar çok geniş yelpaze bulunuyor"" 125 batık rakamı büyük bir rakam, dünyada 3 sene içinde bulunmuş 125 batık iddialı bir rakamdır, belki geride 50 bin batık bulunmak için bizi bekliyor"
"Hedefimiz 500 ve 1000 metrede batmış olan gemileri belgelemek ve robotlar kullanarak bunlar üzerinde su altı kazılarını yapmak""Bulduğumuz batıkların yüzde 80- 85 amfora yüklü, amforalarda zeytin yağı, şarap, her türlü kurutulmuş meyve, bakliyat var "-"Tabak yüklü, lahit mermer, mezar taşıyan batıklar var, ham cam taşıyan batıklar da var"ANTALYA - Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, son 3 yılda Antalya kıyılarında yürütülen arkeolojik su altı araştırmalarında 125 batığa ulaştıklarını bildirdi. 
Öniz, 5 bin yıllık ticari geçmişi bulunan Akdeniz'de halen 50 bin batık bulunduğunu tahmin ettikleri bilgisini verdi.Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, arkeolojik sualtı tespit çalışmalarında, antik çağlardan bu yana deniz ticaretinin en önemli merkezlerinden Antalya kıyılarında 125 gemi batığına ulaştı. 3 yıl gibi kısa sürede ulaşılan bu sayının dünyada iddialı bir rakam oluğunun altını çizen Öniz, buldukları batıkların yüzde 80- 85'inin amfora yüklü olduğunu ve bu amforalarda zeytin yağı, şarap, kurutulmuş et ve balık ile bakliyat olduğunun belirlendiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte Akdeniz'de denizin altında ve kıyıda su altı araştırması yapan AÜ Sualtı Arkeolojisi Araştırma Merkezi olduğunu dile getiren Öniz," Bu merkezde Arkeo araştırma gemisi, sonar botları ve basınç odasıyla dünyada en iyi su altı arkeolojisi alt yapısına sahip merkezlerden birisiyiz"diye konuştu.Öniz, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Antalya-Mersin kıyılarının yanı sıra 2018' de Adana Müzesiyle su altı fotoğraf ve belgeleme çalışmalarını diğer kıyılarda da yürüttüklerini kaydetti."3 bin 600 yaşından, 100 yaşına kadar batıklar"Batıklar hakkında bilgi veren Hakan Öniz, " Herhangi bir nedenle denizin altına batmış gemiler veya batık kentler olabilir. 
Bunların hepsi bir nedenle su altında kalmış, insanın geçmişine ait olan her şey bizim su altı arkeolojisi araştırma alanımıza yer alıyor. AÜ'nün su araştırmaları sırasında son 3 senede bulunmuş olan batık sayısı 125'e ulaştı. Bu çok iddialı bir rakam ama bizi de şaşırtan bir rakam değil. İlk tarih, ilk destanlar, ilk coğrafya, ilk ticaret ve savaş gemileri bu sularda ortaya çıkıyor. Akdeniz kıyılarında insanlar yaklaşık 50 bin yıldır denizi kullanarak Kıbrıs, Rodos'a, Girit'e Anadolu kıyılarından ulaşıyorlar. 
Bu 50 bin yıllık insanın geçmişine ait deniz taşıtlarının, batıklarından başlayarak doğal olarak tunç çağı adı verilen son 5 bin, 3 bin yıllık periyottan itibaren batmış ticaret gemileri, savaş gemileri bizim araştırma kapsamımızda yer alıyor" ifadelerine yer verdi."3 bin 500 yıllık yelpaze"Öniz açıklamalarına şöyle devam etti: " Ulaştığımız 125 gemi batığı M.Ö. 16. 15. YY'dan geç Osmanlı döneminde kadar olan geniş bir yelpazeyi barındırıyor. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık yelpazede batmış olan ticaret gemileri, bu gemilerin içinde amfora adı verilen çift kulplu toprak testilerden, son 100 sene öncesinde batmış savaş gemilerine kadar çok geniş yelpazedir. Bunları sonar ve sualtı robotlarıyla, su altı arkeologlarının dalarak yaptığı keşiflerle belgeliyoruz"."3 yılda 125 batık önemli bir rakam"Denizin dibindeki batıklar hakkında genel bir tahmin yaptıklarını aktaran Hakan Öniz, " Her sene kış aylarında Marmara, Karadeniz'de Ege'de fırtınada gemiler batıyor. 
Geçmişte makinelerin olmadığı insanların bir yerden bir yere kürek ve yelkenlerle ulaştığı dönemlerde gemiler çok daha kolay batıyordu. Gemici ne kadar usta olursa olsun akıntı ve fırtınada gemiler batıyordu. Her sene Akdeniz kıyılarında 100 gemi batsa en az beş bin yıldır ticaretin yapıldığını düşünürsek karşımıza çıkan gemi 50 bin belki çok daha üstündedir. Doğal olarak 125 batık rakamı büyük bir rakam. Evet dünyada 3 sene içinde bulunmuş 125 batık iddialı bir rakamdır. Belki geride 50 bin batık bizi bekliyor. Bunları da bulmak için çalışmalar yürütüyoruz"diye konuştu."500 ve 1000 metrede çalışma hedefi"Su altının aydınlatılmasında iki yönlü bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Öniz,
 " Kültür ve Turizm Bakanlığı müzelerine ve diğer birimlerine hizmet edecek uzmanları yetiştirirken, diğer taraftan da derin sularda çalışacak su altı robotlarının yüksek lisans tezleri kapsamında yapılmasını sağlıyoruz. Hedefimiz 500 ve 1000 metrede batmış olan gemileri belgelemek ve robotlar kullanarak bunlar üzerinde su altı kazılarını yapmak. Bizim elimizdeki robotlarla şu an 150 metreye kadar inebiliyoruz. Normal dalış yaparak 50-60 metrede yapmış olduğumuz çalışmalar var. Su altı kazıları maksimum 60 metrede cereyan ediyor. 60 metre burada çok önemli hava soluyarak yapılan dalışlarda 60 metrenin altında çalışmak ciddi bir risk" ifadelerine yer verdi."Amfora yüklü"Buldukları batıkların içeriği hakkında bilgiler veren Öniz, " Bizim bulduğumuz batıkların yüzde 80- 85'i amfora yüklü. Amforalarda zeytin yağı, şarap, her türlü kurutulmuş meyve, bakliyat taşınan bir malzeme. Çift kulplu toprak testiler ve formalara bakarak hangi dönemlerde kullanıldığını anlayabiliyoruz. Ama diğer taraftan tabak yüklü batıklar var çok sayıda bulduğumuz. Lahit yani mermer mezarlar taşıyan batıklar var. Ham cam taşıyan batıklar var. 
Ticaret gemilerinin yükleri bunlar. Çatı kiremitleri, tuğlalar var. Savaş gemileri buluyoruz. O gemilerde Osmanlı savaş gemilerinde top buluyoruz. Daha önceki savaş gemilerinde organik olmayan materyal bulmak çok zor. Çünkü ahşap materyallerle beslenen bir kurtçuk her türlü yükü yok ediyor" dedi."Deniz dibinde bilim adamlarının çalışması""Gidemediğin yer senin değildir" mantığıyla denizin dibine de inemiyorsan o ülkenin kıyıları gene senin değildir" diyen Öniz, " Günümüzde mavi vatan kavramı var. Mavi vatan kavramında o denizin kültürel mirasını aydınlatmak da bilim adamlarının görevidir. Sınırlar sadece askerlerle korunmaz bilimsel sınırlar da bilim adamlarıyla korunur. 
Bu ülkenin en derinlerine bile inen çalışan Türk bilim adamları var. Bu ülkenin binlerce yıldır deniz ticaretine konu olduğunu, binlerce yıldır medeniyetlerin yaşadığını, varlığını deniz yolunu kullanarak bizler aydınlatıyoruz. Bu çalışmaların turizm açısından faydası olduğu gibi bilimsel açıdan da faydası var " ifadelerine yer verdi."Balık adamların desteği"Öniz, 2018 yılından beri Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu ile birlikte su altı kültürel mirasının koruması eğitim programını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Buna göre Türkiye'de tecrübeli tüm balık adamlar bu eğitim programını almak zorunda. Biz bugüne kadar 400 balık adam eğitmenine eğitim verdik. Onlara, bir batık bulunduğu zaman nasıl korunur, neler yapılır yönünde bilgiler verdik. Bu balık adam eğitmenleri de bu bilgileri kendi öğrencilerine aktarıyorlar. Bir iki sene içinde tüm dalış gruplarında, su altında kültürel miras nasıl korunur, bunu bilen sertifikası olan dalıcılar olacak. Bizde bu arkadaşlar vasıtasıyla daha çok bilgiye ulaşacağız. Deniz büyük, bizim sayımız küçük. Balık adamlar vasıtasıyla daha çok batık bilgisine ulaşıp bunların bilimsel çalışmalarını yapar bir kısmını turizme kazandırır hale geldik" açıklamasını yaptı.
 
Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu

ANTALYA KÜLTÜR SANAT, 08 Mart 2021 16:43

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
KEPEZ’İN DİŞ HEKİMİ AKIN UYARDI: “VÜCUT SAĞLIĞI AĞIZDA BAŞLAR”

KEPEZ’İN DİŞ HEKİMİ AKIN UYARDI: “VÜCUT SAĞLIĞI AĞIZDA BAŞLAR”

TURUNÇ MASA 10 YAŞINDA

TURUNÇ MASA 10 YAŞINDA

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK 14. RESORT TURİZM KONGRESİ’NE KATILDI

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK 14. RESORT TURİZM KONGRESİ’NE KATILDI

Ulucanlar'da 'Filistinli Çocuklara Yönelik Hak İhlalleri' Raporu Açıklandı

Ulucanlar'da 'Filistinli Çocuklara Yönelik Hak İhlalleri' Raporu Açıklandı

Marketlerden toplatılıyor: Bu sefer havuçtan yayıldı, 1 kişi hayatını kaybetti

Marketlerden toplatılıyor: Bu sefer havuçtan yayıldı, 1 kişi hayatını kaybetti

2. ULUSLARARASI TOPLUMDİLBİLİM ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI

2. ULUSLARARASI TOPLUMDİLBİLİM ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI

İznik Gölü kan kaybediyor: İskele karada kaldı

İznik Gölü kan kaybediyor: İskele karada kaldı

Konya'da bu yıl "change" araç operasyonlarında 117 şüpheli yakalandı

Konya'da bu yıl "change" araç operasyonlarında 117 şüpheli yakalandı

Adana merkezli suç örgütü operasyonunda tutuklu sayısı 215'e yükseldi

Adana merkezli suç örgütü operasyonunda tutuklu sayısı 215'e yükseldi

İstanbul'da lodos etkili oldu: Deniz taştı, tekneler zarar gördü

İstanbul'da lodos etkili oldu: Deniz taştı, tekneler zarar gördü

Yediemin Otoparklarındaki 2.2 Milyon Araç Ekonomiye Kazandırılabilir

Yediemin Otoparklarındaki 2.2 Milyon Araç Ekonomiye Kazandırılabilir

ANTALYA’NIN İLK “ÇOCUK HAKLARI DURAĞI” AÇILDI

ANTALYA’NIN İLK “ÇOCUK HAKLARI DURAĞI” AÇILDI

NİĞDE'DE KAYBOLAN BELARUSLU İKİZ DAĞCILAR 2 GÜNDÜR ARANIYOR

NİĞDE'DE KAYBOLAN BELARUSLU İKİZ DAĞCILAR 2 GÜNDÜR ARANIYOR

KEPEZ’E KENT LOKANTASI GELİYOR

KEPEZ’E KENT LOKANTASI GELİYOR

BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK ONUR ÖDÜLÜ PROF. DR. NACİ GÖRÜR’E VERİLECEK

BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK ONUR ÖDÜLÜ PROF. DR. NACİ GÖRÜR’E VERİLECEK

ALTIN PORTAKAL’IN 2025 RANDEVUSU 24 EKİM’DE

ALTIN PORTAKAL’IN 2025 RANDEVUSU 24 EKİM’DE

SANİYE BAŞKAN; ÇAĞDAŞ VE LAİK TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

SANİYE BAŞKAN; ÇAĞDAŞ VE LAİK TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

SEL MAĞDURLARINDAN KOCAGÖZ’E TEŞEKKÜR

SEL MAĞDURLARINDAN KOCAGÖZ’E TEŞEKKÜR

Kestel’deki Kamulaştırma İsyanı: 11 Milyonluk Değer ve Mahkeme Süreci

Kestel’deki Kamulaştırma İsyanı: 11 Milyonluk Değer ve Mahkeme Süreci

Ankara Çankırılılar Federasyonu'ndan Övgüye Değer Bir Etkinlik: "Ayın 18'leri Çankırı Prestij Ödülleri"

Ankara Çankırılılar Federasyonu'ndan Övgüye Değer Bir Etkinlik: "Ayın 18'leri Çankırı Prestij Ödülleri"

BURFAŞ’ın Balibey Han Tadilatı Esnafı Mağdur Ediyor

BURFAŞ’ın Balibey Han Tadilatı Esnafı Mağdur Ediyor

BÜYÜKŞEHİR’DEN AHDE VEFA: ŞEHİT POLİS FIRAT BULUT CADDESİ AÇILDI

BÜYÜKŞEHİR’DEN AHDE VEFA: ŞEHİT POLİS FIRAT BULUT CADDESİ AÇILDI

Güney Kıbrıs başı çekiyor

Güney Kıbrıs başı çekiyor

YEŞİLÇAM MEDYA’DAN KAMUOYUNA DUYURU

YEŞİLÇAM MEDYA’DAN KAMUOYUNA DUYURU

ATM’DE İŞLEM YAPARKEN BOYNUNDAN VURULDU!

ATM’DE İŞLEM YAPARKEN BOYNUNDAN VURULDU!

KALSİAD Başkanı Yasin Burak Arslan'dan Asgari Ücret Açıklaması

KALSİAD Başkanı Yasin Burak Arslan'dan Asgari Ücret Açıklaması

İSTEDİĞİ KİRA ZAMMI REDDEDİLİNCE KİRACILARINI HASTANELİK ETTİ

İSTEDİĞİ KİRA ZAMMI REDDEDİLİNCE KİRACILARINI HASTANELİK ETTİ

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN 2025 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ 39 MİLYAR TL

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN 2025 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ 39 MİLYAR TL

AİLE HUKUKU YÖNÜNDEN YENİ KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ

AİLE HUKUKU YÖNÜNDEN YENİ KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ

İGEF25: İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı Basın Toplantısı Gerçekleşti

İGEF25: İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı Basın Toplantısı Gerçekleşti

ESKİ TİP EHLİYETLERİ YENİLEME SÜRESİ 2025'E KADAR UZATILDI

ESKİ TİP EHLİYETLERİ YENİLEME SÜRESİ 2025'E KADAR UZATILDI

YELİZ ÖĞRETMEN VE KIZI ELA TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

YELİZ ÖĞRETMEN VE KIZI ELA TRAFİK KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ

KONYAALTI BELEDİYESİ’NDEN “DİJİTAL VE ÇOCUK” KONULU PANEL

KONYAALTI BELEDİYESİ’NDEN “DİJİTAL VE ÇOCUK” KONULU PANEL

TÜRKİYE’NİN ORTAK ACISI KEPEZ’DE YAŞAYACAK

TÜRKİYE’NİN ORTAK ACISI KEPEZ’DE YAŞAYACAK

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Diş Hekimleri Birliğinde A Takımı Belli

Demokrat Partide Siyasi Kriz Mi Var ?

Demokrat Partide Siyasi Kriz Mi Var ?

TERÖR ARTIK TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMALIDIR...!

TERÖR ARTIK TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKMALIDIR...!

BİTKİ ÇİFTLİĞİNE KALİTE BELGESİ VERİLDİ

BİTKİ ÇİFTLİĞİNE KALİTE BELGESİ VERİLDİ

Yalçın Dönmez, Merkez Sağ Partisi Diyarbakır İl Başkanı Oldu

Yalçın Dönmez, Merkez Sağ Partisi Diyarbakır İl Başkanı Oldu

"Yüksek karlı gizli fon" davasında bakanlığın katılma talebi kabul edildi

"Yüksek karlı gizli fon" davasında bakanlığın katılma talebi kabul edildi