AKSU İLÇESİNDE 650 DEKAR ALANDA YETİŞTİRİLEN MUZ, BÖLGENİN YENİ GÖZDESİ
GÜNDEM, 02 Mart 2021 02:17Yaklaşık 200 bin dekar alanda tarımsal faaliyet yapılan Antalya’nın Aksu ilçesi 500 bin ton domates üretimiyle kentin lokomotifi olurken, Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün teknik destek faaliyetleri kapsamında yaklaşık 650 dekar alanda muz üretimi de yapılıyor. Muzun seradan yeşil dal halinde satışı ise 6,5-7 TL.

Muz üretiminin başarılı sonuçlar verdiğini dile getiren Aksu Tarım ve Orman İlçe Müdürü İhsan İnal “Bu üretimi gerçekleştiren çiftçiler, üretim alanlarını daha fazla genişletmek istiyorlar. Aksu ilçemizde yeni tarımsal yatırım yapmak isteyen üreticiler özellikle muz konusunda İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden bilgi talep ediyor. Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri muz üreticilerini sürekli ziyaret ederek tavsiyeler de bulunuyorlar” dedi.
İyi tarım uygulamaları projesi kapsamında yapılan muz üretiminin verim ve kalite açısından çok güzel sonuçlar verdiğini kaydeden İnal, “Sebze üretimine nazaran muz üretiminde bakım, besleme ve hasat çalışmalarının daha az ve kolay olması avantaj sağlıyor. Ülkemizin muz fidesi ihtiyacını karşılayan fidecilik işletmelerinin Aksu’da olması da ilçemiz için büyük bir şans. Antalya ilinde sebze üretiminde önemli bir yeri olan Aksu ilçemiz yakın dönemde muz üretiminde de söz sahibi olarak önemli bir potansiyel olacaktır” dedi.
Aksu ilçesi Kurşunlu Mahallesi’nde 4 yıl önce 50 dönüm serada muz üretimine başlayan üretici Ramazan Sargın, muz üretiminden ve fiyatlardan oldukça memnun olduğunu, Türkiye’de muz tüketiminin yüzde 50’sinin yurt içi üretim, kalan miktarının İthal olduğunu ifade ederek, üreticileri muz üretmeye davet etti.
“12 ay her dönem muz yetişir”
Aksu’da yaklaşık bin dekar alanda muz üretimi yapıldığını, satışının sadece yurt içine gerçekleştiğini kaydeden üretici Ramazan Sargın, “Muz da her dönem hasat yapılabilir, yılın 12 ayı her muz yetişiyor. Üretilen muzun pazarının tamamı yurtiçine yapılıyor. Türkiye’de üretilen muz, Türkiye’nin ihtiyacını karşılamıyor. Takriben tüketilen muzun yüzde 50’si yurt içi üretim, kalan miktarı İthal” diye konuştu.
“Türkiye’de üretilen muz çok değil”
Türkiye’de üretilen muzun çok az olduğunu ifade eden Sargın, “Ülkemizde muzu görmeyen, ulaşmayan noktalar var. Her birimizin mutfağına, evine, yıllık ne kadar muz giriyor. Bu çok önemli. Ulaşamadığımız noktalara ulaşmak istiyoruz. Üretim ne kadar çoğalırsa daha çok tüketim olur ve o kadar çok noktalara ulaşır, çok kişi tüketir” dedi.
Komşusuyla bölgede muz denemesi yaptıktan sonra muz dikimine başlayan Sargın, seraya dikilen ilk muz fidesinin bir yıl sonra hasadının yapıldığını söyledi. Muz fiyatlarından memnun olduklarını da dile getirerek “Muz fiyatları borsa gibidir, bazen yükselip düştüğü zamanlar olur. En hızlı olduğu dönemse ilkbahar dönemidir. Şu an 6,5-7 TL’den yeşil dal muz satıyoruz. Çok memnunuz herkese öneriyorum” diye konuştu.
GÜNDEM, 02 Mart 2021 02:17
Yorumlar (0)

SKY HABER TV GENEL SEKRETERLİĞİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

“Gönül Dağı Nefesi” Yaza Merhaba Konseri İçin Geri Sayım Başladı

Figen Kaya’nın Sunumuyla Mustafa Ortaç’a Saygı Gecesi

KALSİAD’dan İş Dünyasına Net Mesaj: Gösteri Değil, Üretim Zamanı

GERİDE DUA ORDUSU BIRAKTILAR BİR ZAMANLAR DİYARBEKİR BEYEFENDİLERİ

ATO’daki Ödül Töreninde Sabiha Karaosman Fark Yarattı

İZENERJİ’de Yetki Krizi: Toplu Sözleşme Görüşmeleri Masada Kaldı

Cengiz Kurtoğlu, ARKON’un Eğitim Projesi İçin Bursa’da Sahne Alacak

Tarım ve Orman Bakanı Ordu’ya geliyor

Girişimcilikte 15 Yıllık Başarı Hikayesi: İbrahim İpek ve İpekyolu Grup

Ahmet Büyükgümüş Diyarbakır’a Geliyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs Kararı: Kadıköy Meydanı'nda Kutlanacak

Ziraat Türkiye Kupası Finali İçin Yeni Stadyum Arayışı!

ROK’tan İki Gazeteciye Suç Duyurusu: “Evleri Basılsın, Dijital Cihazlarına El Konulsun”

CHP Lideri Özgür Özel'den Danıştay Ziyareti: "İmamoğlu'nun Diploması Gündeme Gelmedi"

Sevgi Demir Coşkun, iddiaları reddederken, “Polatlı halkı gerçeği biliyor” dedi

Cemal Peker’den Uluslararası Başarı

Türk Dünyası'nda dağılma tehlikesi: Uzmanlar endişeli

METROTÜRK TV’DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Kocagöz’den 23 Nisan’da çocuklara en güzel hediye: Nutuk

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan’a özel coşku dolu program

“Bu Nasıl Kardeşlik, Bu Nasıl Türklük?”

SASAD’DAN GAZİANTEP’DE UNUTULMAZ SANAT GECESİ

OF ÇAYKARA DERNEĞİ 50. YILINDA GÖRKEMLİ BİR GECEYE İMZA ATTI

MSB'den Yunanistan'ın Deniz Planlamasına Eleştiri

6 gündür kayıp olan 7 yaşındaki Cumali Timi'nin cansız bedeni bulundu

34 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Konyaaltı İlçesinde Kovalamaca Sonucu Yakalandı

Dini İnaç ve Duyguların Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı

Tekirdağ’da Çocuklara Teorik ve Uygulamalı Trafik Eğitimi Verildi

“NARKOKAPAN-ANKARA” Operasyonu Kapsamında 525 Torbacı Gözaltına Alındı

17 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Operasyon Düzenlendi

10 İl Merkezli "Siber Suç ve Suçlulara" Yönelik Operasyon Düzenlendi

Sakiler'den muhteşem konser

Güçlü Türkiye Partisi’nden Büyük Hamle: Muharrem Gözkaya A Takımını Açıkladı!

DEM'Lİ BELEDİYELERDE "EKSİK MAAŞ " İNFİALI

Zafer Partisi'nden Adalet Bakanlığı Önünde "Ümit Özdağ’a Özgürlük" Çağrısı

Tarkan'ın Acı Günü: Annesi Neşe Tevetoğlu Hayatını Kaybetti

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül Tutuklandı

TİP'ten AYM Kararı Sonrası Açıklama: “Can Atalay’a Vekilliği İade Edilmeli, Derhal Serbest Bırakılmalıdır”
