Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı domates kotasının 200 binden 250 bine çıkmasının ardından bölgeye domates sevkiyatı başladı.
, 22 Şubat 2021 17:23Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı domates kotasının 200 binden 250 bine çıkmasının ardından bölgeye domates sevkiyatı başladı. Bu durum ihracatçıyı ve üreticiyi sevindirse de, sektör temsilcileri kotanın tamamen kaldırılmasını talep ediyor.
RUSYA Federasyonu’nun Türkiye’den domates alım kotasını 50 bin ton artırarak 250 bin tona çıkarması sonrası Rusya’ya domates sevkiyatı başladı. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki müzakereler sonucunda Rusya, Türkiye’den domates ithalat kotasını 50 bin ton arttırmış, Türkiye’den Rusya Federasyonu’na domates ihracatındaki 200 bin ton kota da 2020 yılı Aralık ayında dolmuştu. Rusya’nın domates kotasını 200 bin tondan 250 bin tona çıkarması üreticileri ve ihracatçıları sevindirirken, sektör temsilcileri kota ile birlikte İzmir ve Antalya gümrüklerinden ihracat yasağının tamamen kalkmasını istiyor.
BÜYÜK ZARAR VERİYOR
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Öz, ürünlerin Rusya’ya gönderilmeye başladığını belirterek, bu kotanın tamamen kaldırılmasını istediklerini söyledi. Antalya’nın domates başta olmak üzere yaş meyve sebze üretiminde önemli bir konumda olduğunu kaydeden Öz, “Üreticimiz ihracat olacağını düşünerek bir programa göre üretim yapıyor, yaş meyve sebze ihracatçısı da ona göre bir program yapıyor. Ama böyle öngörülemez bir şekilde siz kapattığınız zaman hem çiftçiye hem de ihracatçıya büyük zarar veriyorsunuz. Ürünler elde kalıyor. Önemli olan kotanın kaldırılması. Bu psikolojik olarak da rahatsızlık veriyor. Sürekli hesap kitap yapmak zorundasınız. Bazen öngöremiyorsunuz kotayı tırlarınızı gönderiyorsunuz, bu sefer tırlarınız kapılarda bekliyor. Bu önemli bir maliyet” dedi.
ANTALYA VE İZMİR YASAĞI KALKMALI
Rusya’nın kotanın yanı sıra Antalya ve İzmir’den domates ve biber sevkiyatı yapılmasını yasakladığını da hatırlatan Öz, şöyle dedi:
“Burada analizler yapıldıktan sonra ürünler gönderiliyor. Orada yaptıkları analizde bir sorun çıkarsa geri göndersinler zaten. Antalya ve İzmir’de 3 tane virüs gösterilerek ektsra zorlaştırma söz konusu. Hem tarım il müdürlüğü ve hem ihracatçılarımız sürekli analiz yaptırıyor ve bunu bildiriliyor. Pandemi sürecinde ihracatımız artış gösterdi. Ocak ayında da bölgeden ihraç edilen sebze meyvede yüzde 26’nın üzerinde bir büyüme söz konusu. Antalya ve İzmir üzerindeki yasak kalkarsa problem kalmayacak.”
MALİYETLERLE BOĞUŞUYORUZ
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de, Rusya’ya üreticilerin ürettiği domateslerin gönderildiğini söyledi. Üreticinin maliyetlerle boğuştuğunu dile getiren Alp şöyle konuştu:
“Tane domatesin kilogram fiyatı şu anda 1.80 ile 2.50 lira arasında. Gübrenin en ucuzu 50 kilogramlık azot gübre 90 lira olmuş, potasyum sülfat 250 lira olmuş, damlama da verdiğimiz 25 kilo gübreler 400 liradan başlıyor. İki tip ilaçtan birinin 500 gramı 1000 TL, 1 kilosu 1000 TL. Tohumların 100 adet kabak tohumu 300 liradan 500 liraya çıktı. Fidanın tane fiyat 4,50 kuruş ile 5 lira arasında değişiyor. Bir dönüm serada domates maliyeti 25 bin 892 lira, biberde ise bunun 24 bin 752 lira. Üretici bu maliyetlerle ne yapsın. Bu girdilerle biz 2.50 kuruşa domates satıyoruz. Çiftçi nasıl ayakta kalsın. Biz destek istiyoruz. Üretici bu ürününü satmak zorunda. Gerek iç piyasaya gerek ihracata. Bizler Rusya’nın kotayı bir an önce kaldırmasını istiyoruz. Üreticiyi üretimden vazgeçirirsek bir daha geri döndürmek çok güç.”
YASAK HALA KALDIRILMADI
Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor), 2020 Aralık ayında Antalya ve İzmir’den domates ve biber sevkiyatı yapılmasını yasakladı. Kararın gerekçesi olarak ise bu bölgeden getirilen ürünlerde domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve pepino mozaik virüsü görülmesi gösterilmişti.
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!