YUMURTALARI ALINAN ALABALIKLARA BEBEK GİBİ BAKILIYOR
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 20 Ocak 2021 13:29Antalya’da bulunan alabalık tesisinde alabalık üretimi için sağım işlemine başladı. Balıklardan alınan havyarlar kuluçkaya yatırıldı. Yılda ortalama bir milyon 500 bin ile 2 milyon adet alabalık üretimi gerçekleştirilen alabalık çiftliğinde, alabalıkların sağımı ve yumurta dölleme işlemi el masajıyla yapılıyor.

Antalya’da bulunan alabalık tesisinde alabalık üretimi için sağım işlemine başladı. Balıklardan alınan havyarlar kuluçkaya yatırıldı. Yılda ortalama bir milyon 500 bin ile 2 milyon adet alabalık üretimi gerçekleştirilen alabalık çiftliğinde, alabalıkların sağımı ve yumurta dölleme işlemi el masajıyla yapılıyor.
Dolaplarda 40 gün bekletilen yumurtalardan yavrular çıkmaya başlıyor
Sağım dönemi gelmiş olan anaç balıklardan önce dişi balıkların yumurtaları daha sonra erkek anaçların spermaları sağılıyor. Dişi balıklardan sağılan yumurtalar ile erkek balıkların spermaları karıştırılıp, 7-15 dakika döllenmesini beklendikten sonra yumurtalar yıkayıp özel kuluçka dolaplarına konulur. Dolaplarda 40 gün bekletilen yumurtalardan yavrular çıkmaya başlıyor. Alabalık yavruları, büyütme havuzlarında ise 125-150 gün içerisinde parmak boya ulaşıyor. Sonrasında 7 ay içerisinde 200-250 gram porsiyonluk alabalık olarak sofralara sunuyor.
Tesisin sahibi Halil Arslan, “Alabalık sağım sezonuna Aralık ayında başladıklarını ve Ocak ayının sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Senede bir defa balıklardan havyar alıp kendi yavrularını kendilerinin ürettiğini söyleyen Arslan, “Burada alabalık yetiştiriyoruz. Ürettiğimiz balıkları canlı olmak isteyenlere satışını yapıyoruz. Ayrıca isteyenler pişmiş halde tesislerinde yerler” dedi.
Bir yıl önce beslenip hazırlanan üreme mevsiminde yumurtaları olgunlaşan dişi anaçların, kuluçka ünitesindeki havuzlara alınarak hazırlandığını ifade eden Arslan, "Sonrasında anaç balıklar el masajı yöntemiyle yumurtaları sağılıyor. Damızlık balıkların da aynı yöntemle spermleri sağılıyor. Geçen yılın Aralık ayı ortalarında başladığımız sağım işlemi ocak ayı sonuna kadar sürecek. Toplamda 3 bin adet anaç ve damızlık alabalığın sağımı yapılacak. Sağımdan sonra dişi balık yumurtalarıyla erkek balık spermleri karıştırılarak bir saatlik bir bekleme sonunda döllenme işlemi tamamlanıyor. Daha sonra 30 günlük kuluçka döneminden sonra yumurtalardan çıkan larvalar 15 gün sonunda yüzmeye başlıyor ve bu yavru balıkların yemlenmesine başlıyoruz" dedi.
Hobi olarak başladı
1976 yılında yurt dışına gittiğini ve 2015 yılında dönüş yaptığını anlatan Arslan, “ Doğup büyüdüğüm Sinanhoca mahallesine yerleştim. Daha önce Sinanhoca mahallesi Kozarası mevki’inde tapulu arazimde 30 yıl önce yapmış olduğum balık çiftliğim vardı. Buraya yapmış olduğum evimin önünde bulunan derede hobi olarak somon yetiştirmeye başladım. Geçen yıldan elimde somon balıkları kaldı. Bunu ise nasıl değerlendirebilirim diye düşündüm. Bunların yumurtasını alıp yavru yetiştireyim diye düşündüm” dedi.
Kasım ayında çalışmalar başlıyor
Kasım ayında çalışmalara başladıklarını anlatan Arslan, “Erkekleri dişileri Kasım ayında ayırıyorsun. Bunların aralık ayının ortasında tek tek elden geçiriliyor. Dişilerin sağıma gelenleri tek tek ayrılıyor. Ayrıldıktan bir gün sonra onların sağımları yapılıyor. Sağımdan sonra çiftlikte kuluçkahaneye getiriyoruz. Kuluçkahanede 20 gün gözlenme yapıyor. 30 günde kesesini atmaya başlıyor. Kesesini atmaya başladığı zamanda kuluçkahanenin yumurta küvetlerinin altındaki havuzlara aktarıyoruz. Orada keseyi komple attıktan sonra tekrar dışarıda bulunan havuzlarımıza aktarıyoruz. Havuzda alıştırma yemleriyle yavruları yeme alıştırıyoruz. Bunlara aldığımız yemler yurt dışından geliyor. Bunlarla alıştırıyoruz. Ben bunu hobi olarak yapmaya başladım. Bundan iki yıl önce derelerin suyu coşması nedeniyle havuz patlamıştı. Bir buçuk ton balığım gitmişti. Yine de pes etmedim. Şu ana kadar yaklaşık 3 milyon civarında yumurta elde ettik. Bunların en kötü şartlarda yüzde elli zayiat versek bile yüzde elli kalır. Bir buçuk milyona yakın yavru yetiştiriyoruz. Bu yavruları satabildiğimizi satıyoruz. Satamadığımızı kendi deremize salıyoruz." diye konuştu
Somon balığı yetiştirdi
Bu işi yapmaktan zevk aldığını belirten Arslan, “Akseki bölgesinde somonu ilk kez ben yetiştirdim. Ben bunlardan yavru alıyorum. Benim balıklarım doğal şartlarda yetişiyor. İsteyenlere yavru olarak da satıyoruz. Somonlar kuluçka döneminde son iki ayında normal havuzlara alıyorum. Yumurtalarını aldıktan sonra somonların özel müşterileri vardır. Ayağıma kadar gelip buradan alıyorlar”
“Üretimi çocuk bakımı gibi”
Kendi yavrularını kendilerini ürettiklerini ifade eden Arslan, “Damızlık balıklardan havyarı alıyoruz. Onları kuluçka bölümümüzde bekletiyoruz. 15 gün içinde yavru çıkacak yumurtalar siyah gözenek haline geliyor. 1 ay içinde de yavru ortaya çıkıyor. 1 buçuk, 2 ay gibi süre sonra yavru yüzmeye başlıyor. Biz bundan sonra yemlemeye başlıyoruz. Aşama aşama büyüdükçe kuluçka havuzlarından diğer havuzlara alıyoruz. Esasında balıkçılık oldukça zordur. Çok incelik ve bakım ister. Çocuk gibidir. Zor bir üretim. Yavruları çıkınca yavrulara çocuk gibi bakmak gerekir”
ANTALYA SON DAKİKA HABERLERİ, 20 Ocak 2021 13:29
Yorumlar (0)

Hasan Hüseyin Tekin Kimdir?

Üstün Dökmen ile "Küçük Şeyler" Gösterisi Ankara ve Adana'da!

Ankara’da Tiyatroseverlere Büyük Buluşma: “Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu” Sahneye Çıkıyor

Gülper Yılmaz’dan Uluslararası Gelişmelere ve Ekonomik Politikalarımıza Dair Çarpıcı Değerlendirmeler

HUDER BAŞKANI AVUKAT HASAN OYMAK'TAN 5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

ANTALYA’NIN GÖNLÜNE TAHT KURAN İSİM: KÖKSAL SELÇUK

CHP’de Sürpriz Gelişme: Ümit Uysal Genel Başkanlığa Adaylığını Açıkladı

Hey Gidi Gençlik! Direksiyonun Efendisi Köksal Selçuk Anlatıyor

ÇİFTÇİ KREDİ BATAĞINDA, BİNLERCE TARLA İCRADA SATIŞTA

Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na Kurultay Daveti: "İrade Milletindir" Sloganı ile Olağanüstü Kurultay 6 Nisan’da

İmamoğlu’na Ön Seçimde Rekor Destek: En Çok Oy Veren İller Belli Oldu

Bahçeli’den İki Ay Sonra İlk Görüntü

CUMA HUTBESİ " GÜÇLÜ BİR TOPLUMUN İNŞASINDA ANNE BABANIN ROLÜ:"

YETKİLİ EMLAKÇI OFİSLERİNDE "E"TABELA DÖNEMİ BAŞLAYACAK

AKSU ALTINTAŞ UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

KEPEZ SÜTÇÜLER UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA KIRCAMİ UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA FENER UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA BAHÇELİEVLER UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA ARAPSUYU UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA UNCALI UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA UCUZ WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA CEBESOY UCUZ WEB SİTESİ

ANTALYA WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA HURMA UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA LİMAN UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA IŞIKLAR UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA GÜZELOBA UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA YENİGÜN UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA YENİ SANAYİ UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA ESKİ SANAYİ UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA ESKİ SANAYİ UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA MERKEZ UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA DÖŞEMEALTI UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

KEMER UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

AKSU UYGUN FİYATLI WEB SİTESİ TASARIMI

ANTALYA LARA UYGUN FİYATLI WEB TASARIMI

KEPEZ WEB TASARIMI VE UYGUN FİYAT GARANTİSİ

MURATPAŞA UYGUN FİYATLI WEB TASARIMI
