‘Umarım corona virüsü ben liseli olana kadar biter’

GÜNDEM, 07 Aralık 2020 01:28

Pandeminin olumsuz psikolojik etkilerini ergenlik çağındaki çocuklarımız da hissediyor. Peki onlar bu sürece nasıl adapte oldu? Okula gidememek, eskisi gibi sosyalleşememek onları nasıl etkiliyor? Aileler nasıl yaklaşmalı? Söz sırası çocuklarımızda...

 ‘Umarım corona virüsü ben liseli olana kadar biter’

Pandemi sürecinin insan psikolojisine etkileri üzerinde pek çok araştırma yapılırken yetişkinler kadar çocuklar da bu süreçten olumsuz etkilenmekte. Genç hayatlarının neredeyse tam bir yılını bu kaotik süreçte geçiren çocuklar, sosyalleşmeden, okullarından ve arkadaşlarından uzak bir şekilde bu kabus gibi sürecin sona ermesini bekliyorlar. Daha önce ekran başında geçirilen süreler üzerinden, değişen ev içi kurallarına değinmiştik. Bununla paralel olarak; pandemi öncesinde de çocukların artık daha çok ekranlara bağımlı oldukları ve sokak oyunlarının unutulduğu sık dillendirilen bir şikayet konusuydu.

Küçük çocukların yanı sıra, 20-30 yaş arası gençlerimize de pandemi süreci ile ilgili olarak kulak vermiştik. Şimdi söz sırası ergenlik çağındaki çocuklarımızda… Pandemi zor denklemlerle, şikayetçi olunan konuları ebeveynlerin önüne sunarken çocuklar -özellikle ergenlik çağındaki çocuklar- oldukça zor bir süreçten geçiyorlar.

ÇARE WHATSAPP GRUPLARI!

Tekirdağ'da lise birinci sınıf öğrencisi E. K. corona virüsü sürecinde canını en çok sıkan durumun liseli olmasına rağmen lise ortamından uzak kalması olduğunu dile getirdi. Online eğitim olarak da zorlandığını kaydeden E.K. liseye sadece 1 hafta gidebildiğini sonrasında da okulun uzaktan eğitime geçtiğini belirtti. E.K., “Lisede ilk hafta tanıştığım arkadaşlarımla Whatsapp grubu kurduk ve görüntülü arama yaparak sosyalleşmeye çalışıyorum. Onlardan uzak kaldığım için elbette özlüyorum. Ailem ile bu süreçte daha fazla zaman geçirdik, erkek kardeşimle birlikte film izliyoruz. Evde vaktimin çoğu canlı derslerde ve konu tekrarları ile geçiyor” dedi.

E.K., “Pandemi süreci bittikten sonra hayatımın daha güzel olacağına inanıyorum. Virüs bittiğinde bir süre daha insanlar tedirgin olabilir, maske takabilir. Aşı olursak bu virüsü yeneriz buna inanıyorum” diye konuştu.

‘ÖZGÜRCE GEZEMEMEK…’

İstanbul’da yaşayan lise birinci sınıf öğrencisi K.Y.Ç. ise uzaktan eğitimin verimli olmadığından ve özgürce dışarı çıkıp gezememekten şikayetçi.

“Şu anda yasaklar geldiği için arkadaşlarımla dışarıda pek görüşemiyorum o yüzden Whatsapp’tan konuşuyoruz ve ara sıra telefondan arıyorum” diyen Kaan, aileyle daha yakın olma durumundan ise şikayetçi olmayan çocuklardan: “Aile ile daha yoğun vakit geçiriyor olmak, daha yakın olmak, daha çok ilgi görmek güzel bir durum.”

‘KISITLAMALAR İLE KENDİMİ KÖTÜ HİSSETTİM’

İstanbul'da yaşayan ortaokul son sınıf öğrencisi N.G., pandemi sürecinde yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Bu süreçte canımı en çok sıkan şey okula gidememek ve istediğim zaman markete gidememek oldu. Sürekli kısıtlamalar ile kendimi kötü hissettim. Fahrettin Koca’nın açıklamalarını dinledim ve bazen tedirgin oldum. Arkadaşlarımla Whatsapp üzerinden haberleşiyorum ve Instagram üzerinden de takipleşiyoruz. Ailemle bu süreçte zaman geçirmek güzel. Büyüyünce gastronom olmak istediğim için annemle mutfakta yeni yemekler deniyoruz. Evde canlı derslerime giriyorum ve sınav senem olduğu için test çözüyorum. Taekwondo'ya gidiyordum ancak spor salonları kapandığı için antrenmanlarıma evde devam ediyorum.

''Corona virüsü bittiğinde hayatımızda çok şey değişecek. Umarım corona virüsü ben liseli olana kadar biter. Virüs sona erince bazı alışkanlıklarımız değişecektir, insanlar hayata daha sıkı tutunacaklar bence.''

‘HEPİMİZE YAYILMIŞ BİR KORKU VAR…’

Lise birinci sınıfa başlayan ve İstanbul’da yaşan D.Ö. de okula gidememenin sıkıntısını yaşıyor: “En çok canımı sıkan durum okula gidememek oldu. Özellikle geçen sene bizim için çok önemliydi sınava (LGS) hazırlanıyorduk. Birden en önemli noktada okula gidememek çok can sıktı. İnternet üzerinden derse odaklanmak, not almak, ekrana bu kadar bakmışken o yorgunlukla ödevleri yapmak ve test çözmek çok yıpratıcı oldu.”

Yetişkinlerin yaşadığı paranoyanın çocuklarda da görüldüğünü gözler önüne seren D.Ö., “Bu durumun aynı zamanda hepimize yaydığı bir korku var. En ufak öksürmeden, hapşırmadan, mide bulantısından korkar oldum. Başka bir hastalık olsa hastaneye gidememekten korktum. Üstüne sınav stresi çok bunalttı” ifadelerini kullandı.

 

“Şimdi eski okuldan arkadaşlarımla Whatsapp üzerinden sosyalleşiyorum” diyen D.Ö., süreç nedeniyle lisedeki arkadaşlarıyla henüz kaynaşamadığını hatta tam anlamıyla tanışamadıklarını belirtiyor: “Ama lise arkadaşlarımla hala tam tanışamadık. Okul online olarak başladı, okul iki haftalığına açıldığında yüz yüze tanışabildik. Bu tanışmada bile aramızda mesafeler, maskeler tam bir sosyalleşme ortamı tanımadı. Onları daha çok tanımak isterdim.”

‘HOBİLERİ OLAN ÇOCUKLAR BU DÖNEMİ DAHA İYİ GEÇİRİYOR’

Haberimizde çocuklarımızın yanı sıra, özel bir eğitim kurumunda çocuklar ve ailelerine psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapan Çağla Şara’yla da süreci değerlendirdik. Şara, genel hatlarıyla süreci şöyle aktarıyor: “Tam aileden uzaklaşıp bireyselleşmeyi akranlarıyla beraber olarak yaşadıkları ve kişilik gelişimlerinin karşılık bulduğu bir dönem 12-18 yaş dönemi. Daha küçük çocuklar belki anne-baba çok yoğun çalışıyorsa onlarla birlikte olmayı özlediği için bu süreçte daha iyiler. Ama ergenlerin daha çok tatmin duydukları durum, aileden uzaklaşıp akranlarıyla bir arada olmak ve kendi istedikleri şekilde vakit geçirmek iken bu süreçle birlikte hem arkadaşlarından uzak kaldıkları gibi hem de ailenin tekrar daha sıkı denetimine girdiler.”

Görüşlerini paylaşan çocukların ortak bir şekilde altını çizdiği durum olan sosyalleşme sorunu hakkında konuşan Şara, “Akranlarıyla beraber olma ihtiyacı ve bundan tatmininin daha yoğun olduğu bir dönemde bundan uzaklaşmış olmaları çok önemli. 12-18 yaş arasında kendi kendine oyalanmayı bilen, hobileri, ilgileri olan çocuklar bu dönemi daha iyi geçiriyor. Öte yandan teknolojiyi de süresince kullanmak çok önemli. Ona çok kapıldıklarında bu dönem bittiğinde asosyal ergenler görmekten çok endişe ediyoruz” dedi.Sosyalleşmenin yanı sıra D.Ö.’nün de altını çizdiği sınav stresi, okula gidememek ve derslere odaklanamamak durumları hakkında da konuşan Çağla Şara, “Hedef ve amaç yoksunluğunun çok zarar verdiğini ve sınavlarda genel başarı oranında da düşüş olduğunu görüyoruz. Çocukların aslında uzaktan eğitimdeki sürecin bir ‘süreç’ olduğunu, başlayıp, bitecek bir durum olduğunu idrak etmelerini sağlamamız lazım. Ergenler ile çalışan başka arkadaşlarımın da yaşadığı en büyük problemler ‘Sınava hazırlansak ne olacak ki’, ‘Ders çalışsak ne olacak ki’, ‘Şunu yapsak ne olacak ki’ şeklindeki şikayetler oluyor. Amaç ve hedeflerle ilgili isteksizlikle karşı karşıyayız. Onları bu yönde de motive etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çocuklara da tavsiyelerde bulunan Çağla Şara şunları söylüyor:

“Ergenlikle beraber yaşanan fiziksel değişim ve estetik algısının değişimi ile birlikte, nasıl göründükleriyle daha çok ilgilenmeye başladıkları bir dönemde hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve düzensiz uyku problemleri baş gösterdi. Sanki okul varmış gibi düzenli kalkıp yatmaları, düzenli beslenmeleri, kişisel hijyen ve temizliğe önem vermeleri, kendilerini aynada daha iyi görmelerini ve daha iyi hissetmelerini sağlayacak.

Kişisel bakımla ilgili olarak ergenlik döneminde rutinlerini de bozmasınlar. Aynaya baktıklarında kendilerini beğensinler. Daha az hareketli bir yaşam hem sağlık problemlerine hem de ergenlikte fiziksel görünüme etki edecektir. Harekete dayalı şeyler istiyoruz. Yetenek ve ilgilerine göre hobi edinmeliler. Kitaplara ilgi duyan biri ya da enstrüman çalan biri ekrana elbette daha az ihtiyaç duyuyor.

Bu dönemde kitap okumayı her yaş grubu için çok önemli buluyoruz. Bir de ilgi duyan çocuklar için meditatif yöntemleri tavsiye ediyoruz. Yoga olabilir, meditasyon olabilir… Aslında her yaşta ergenlikte de böyle bir süreçte rutini korumak çok önemli. Örneğin uyku düzenleri ve beslenme düzenleri bozulduğunda telafi etmek çok zor olacak.”

GÜNDEM, 07 Aralık 2020 01:28

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Anadolu Basın Birliği’nin 50. Yıl Gururu Düzenlenen Etkinlikle Kutlandı

Anadolu Basın Birliği’nin 50. Yıl Gururu Düzenlenen Etkinlikle Kutlandı

Büro-İş’ten Dayanışma ve Mücadele Mesajı: İnsan Onuru İçin Birlikte!

Büro-İş’ten Dayanışma ve Mücadele Mesajı: İnsan Onuru İçin Birlikte!

Abdurrahman Aksu’dan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı: 'Öğretmenlerimizin Emekleri, Aydınlık Bir Geleceğin Teminatıdır

Abdurrahman Aksu’dan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı: 'Öğretmenlerimizin Emekleri, Aydınlık Bir Geleceğin Teminatıdır

Türkiye Yüzüncü Yıl Partisi Genel Başkanı Gökhan Evren’den 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Türkiye Yüzüncü Yıl Partisi Genel Başkanı Gökhan Evren’den 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Lodos Mağdurları Hüma Hatun Evleri’nde Çözüm Bekliyor!

Lodos Mağdurları Hüma Hatun Evleri’nde Çözüm Bekliyor!

Türkiye Yüzüncü Yıl Partisi’nden Siyasette Diyalog Mesajı

Türkiye Yüzüncü Yıl Partisi’nden Siyasette Diyalog Mesajı

Eğitimde Çağdışılık ve 10 Kasım Zorbalığı: Öğrencilere İkna Odaları, Velilere Korsan Tebligat

Eğitimde Çağdışılık ve 10 Kasım Zorbalığı: Öğrencilere İkna Odaları, Velilere Korsan Tebligat

Eğitimde Çağdışılık ve 10 Kasım Zorbalığı: Öğrencilere İkna Odaları, Velilere Korsan Tebligat

Eğitimde Çağdışılık ve 10 Kasım Zorbalığı: Öğrencilere İkna Odaları, Velilere Korsan Tebligat

Bağımsız Gazeteciler Derneği'nden Kınama ve Destek Mesajı

Bağımsız Gazeteciler Derneği'nden Kınama ve Destek Mesajı

Başkan Kerem Altın, 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutladı

Başkan Kerem Altın, 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutladı

ÜMMÜ ERBİL  MÜZİK DÜNYASINDA KURALLARIMLA İLERLİYORUM

ÜMMÜ ERBİL MÜZİK DÜNYASINDA KURALLARIMLA İLERLİYORUM

Diyarbakır Kiptaşlı Gençlerden Avrupa’da Güneş Enerjisi Başarısı!

Diyarbakır Kiptaşlı Gençlerden Avrupa’da Güneş Enerjisi Başarısı!

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Antalya sele teslim! Yüzlerce vatandaş tahliye edildi

Fahiş fiyatla satılan perdeler de fincanlar da antika değil

Fahiş fiyatla satılan perdeler de fincanlar da antika değil

Zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasına sayılı günler kaldı

Zorunlu kış lastiği uygulamasının başlamasına sayılı günler kaldı

Bursa'da fırtınada sürüklenen kamyonet binaya çarptı

Bursa'da fırtınada sürüklenen kamyonet binaya çarptı

İstanbul'da fırtına ve sağanak etkili oluyor

İstanbul'da fırtına ve sağanak etkili oluyor

5 Ayrı Organize Suç Örgütüne Yönelik Son Bir Hafta İçinde Düzenlenen “KUYU” Operasyonlarında 81 Şüpheli Yakalandı

5 Ayrı Organize Suç Örgütüne Yönelik Son Bir Hafta İçinde Düzenlenen “KUYU” Operasyonlarında 81 Şüpheli Yakalandı

Afrika-Türkiye İş Birliği Platformu Başkanı Osman Genç'ten 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Afrika-Türkiye İş Birliği Platformu Başkanı Osman Genç'ten 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

KOZAKLI ANADOLU ÇINARLARI DERNEĞİ KURULDU

KOZAKLI ANADOLU ÇINARLARI DERNEĞİ KURULDU

KILIÇDAROĞLU: "KENDİMİ SAVUNMAK İÇİN DEĞİL, TARİHE NOT DÜŞMEK İÇİN GELDİM"

KILIÇDAROĞLU: "KENDİMİ SAVUNMAK İÇİN DEĞİL, TARİHE NOT DÜŞMEK İÇİN GELDİM"

Amasyaspor, Fatsa Belediye Spor Maçı Öncesi Zafer İçin Hazır

Amasyaspor, Fatsa Belediye Spor Maçı Öncesi Zafer İçin Hazır

Genç İş Adamları Platformu’ndan 2025 İçin Asgari Ücret Öngörüleri

Genç İş Adamları Platformu’ndan 2025 İçin Asgari Ücret Öngörüleri

Bursa’da A Takımı Sahaya İniyor! “Siyasi Yozlaşmaya ve Durgunluğa Son Vereceğiz!”

Bursa’da A Takımı Sahaya İniyor! “Siyasi Yozlaşmaya ve Durgunluğa Son Vereceğiz!”

ANTALYA’DA İLK KEZ SEYİRCİYLE BULUŞUYOR

ANTALYA’DA İLK KEZ SEYİRCİYLE BULUŞUYOR

MANSUR YAVAŞ’TAN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI

MANSUR YAVAŞ’TAN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI

150 GÜNDÜR DEM'Lİ BELEDİYELERİN ZULMÜNE KARŞI DİRENİYORLA

150 GÜNDÜR DEM'Lİ BELEDİYELERİN ZULMÜNE KARŞI DİRENİYORLA

Genel Başkan Gökhan Evren’den Yeni Atamalarla Güçlü Parti Yapısı Vurgusu

Genel Başkan Gökhan Evren’den Yeni Atamalarla Güçlü Parti Yapısı Vurgusu

NOI GROUP MAĞAZALAR ZİNCİRİNİN İLK HALKASI DİYARBAKIR’ DA AÇILDI!

NOI GROUP MAĞAZALAR ZİNCİRİNİN İLK HALKASI DİYARBAKIR’ DA AÇILDI!

AHISKALI GÖNÜLLÜ EĞİTİMCİLERDEN  BAŞDANIŞMAN, YALÇIN TOPÇU’YA ZİYARET ;

AHISKALI GÖNÜLLÜ EĞİTİMCİLERDEN BAŞDANIŞMAN, YALÇIN TOPÇU’YA ZİYARET ;

SMA Tip-1 Hastası Ömer Zeki'nin Hayata Tutunma Mücadelesi: Destek Bekliyor

SMA Tip-1 Hastası Ömer Zeki'nin Hayata Tutunma Mücadelesi: Destek Bekliyor

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Yalçın Topçu'ya Veda Ziyareti

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar Yalçın Topçu'ya Veda Ziyareti

Bu kadar esnafın ahı, bazılarını fena yakar!

Bu kadar esnafın ahı, bazılarını fena yakar!

Kıvılcım Kalay’dan "Gönüller Hiç Yas Tutar mı?" Şarkısına Çarpıcı Yanıt!

Kıvılcım Kalay’dan "Gönüller Hiç Yas Tutar mı?" Şarkısına Çarpıcı Yanıt!

KEPEZ’İN DİŞ HEKİMİ AKIN UYARDI: “VÜCUT SAĞLIĞI AĞIZDA BAŞLAR”

KEPEZ’İN DİŞ HEKİMİ AKIN UYARDI: “VÜCUT SAĞLIĞI AĞIZDA BAŞLAR”

TURUNÇ MASA 10 YAŞINDA

TURUNÇ MASA 10 YAŞINDA

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK 14. RESORT TURİZM KONGRESİ’NE KATILDI

BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK 14. RESORT TURİZM KONGRESİ’NE KATILDI

Ulucanlar'da 'Filistinli Çocuklara Yönelik Hak İhlalleri' Raporu Açıklandı

Ulucanlar'da 'Filistinli Çocuklara Yönelik Hak İhlalleri' Raporu Açıklandı

Marketlerden toplatılıyor: Bu sefer havuçtan yayıldı, 1 kişi hayatını kaybetti

Marketlerden toplatılıyor: Bu sefer havuçtan yayıldı, 1 kişi hayatını kaybetti

2. ULUSLARARASI TOPLUMDİLBİLİM ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI

2. ULUSLARARASI TOPLUMDİLBİLİM ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMU ÜNİVERSİTEMİZ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI