Türkiye için ucuz ithalat devri bitiyor
, 07 Aralık 2020 19:32Pandemi ile birlikte 2021’de ülkelerin gıda alanında daha korumacı bir politika izlemesi beklenirken, son 6 yılın zirvesine çıkan fiyatlarla, belli alanlarda dışa bağımlı hale gelen Türkiye’nin enflasyon ithal edeceği belirtiliyor.

Kur etkisi ile enflasyonu zirveye taşıyan ve pek çok kalemde Türkiye'nin ithalata bağımlı olduğu gıda sektöründe global trendler de 2021'de Türkiye için zorlu bir sürece girildiğine işaret ediyor. Kasım ayı itibarıyla dünyada gıda fiyatları 2014'ten bu yana zirveyi görürken pandemi etkisi ile stokların 2021'de erimesi beklentisi, uzun süredir işaret edilen kıtlık beklentisinin de yeni bir sayfa açması bekleniyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, gıda fiyatları 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, 2021'de ise özellikle tahıl stoklarının son 5 yılın en düşük seviyesinde olması bekleniyor.
TAHILDA ALARM ZİLLERİ
Bu trendlerle etten tahıla ve bakliyata kadar pek çok alanda dışa bağımlı hale gelen ve içerdeki arz sorununu ithalat ile çözmeye çalışan Türkiye için 2021 yılında ucuz ithalat devrinin kapandığına ve enflasyon riskine işaret ediliyor.
FAO tarafından yapılan açıklamaya göre, global gıda fiyat endeksi, kasımda bir önceki yılki değerinden yüzde 6.5 yükselerek ay boyunca ortalama 105 puan olarak gerçekleşti. Bu artışın 2012'den bu yana yaşanan en sert yükseliş trendine işaret ettiğine dikkat çeken FAO, gıda fiyatlarının ise 2014 yılından bu yana görülen en yüksek fiyatlar olduğunun altını çizdi. Pandemi ve talep etkisi ile Türkiye'nin sık sık ithalata başvurduğu tahıl alanında ise 2021 öngörüleri büyük bir düşüşe işaret ediyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin başta hayvancılık olmak üzere ithalat bağımlılığından kurtulması gerektiğine işaret etti. Bayraktar, “Çünkü artık yurt dışından ucuz et ve ucuz hayvan bulma imkanı yoktur. Yapacağımız her ithalat bağımlı ülke insanımızın daha pahalı et yemesine daha pahalı süt tüketmesine neden olacaktır. İthalatla sadece et ve hayvan değil enflasyon da ithal etmiş olursunuz” dedi.
ÇİFTÇİLER ÜRETİMDEN ÇEKİLİYOR
Tarım sektöründeki gelişmelere dair “Türkiye'de tarım ve kırsal kalkınma: Bir yol haritası ihtiyacı” başlıklı bir araştırma yayınlanan İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü'nün çalışmasında kırsalın ve tarımın ihmalinin, ülkenin gıda geleceğini tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekiliyor. Araştırmada, çiftçilerin toprağı bıraktığı vurgulanarak, “TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle artan maliyetler yüzünden çiftçiler üretimden çekilmekte ve bu durum Türkiye'yi tarım konusunda dışa bağımlı hale getirmektedir” denildi.
Yorumlar (0)

Ahmet Büyükgümüş Diyarbakır’a Geliyor

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs Kararı: Kadıköy Meydanı'nda Kutlanacak

Ziraat Türkiye Kupası Finali İçin Yeni Stadyum Arayışı!

ROK’tan İki Gazeteciye Suç Duyurusu: “Evleri Basılsın, Dijital Cihazlarına El Konulsun”

CHP Lideri Özgür Özel'den Danıştay Ziyareti: "İmamoğlu'nun Diploması Gündeme Gelmedi"

Sevgi Demir Coşkun, iddiaları reddederken, “Polatlı halkı gerçeği biliyor” dedi

Cemal Peker’den Uluslararası Başarı

Türk Dünyası'nda dağılma tehlikesi: Uzmanlar endişeli

METROTÜRK TV’DEN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Kocagöz’den 23 Nisan’da çocuklara en güzel hediye: Nutuk

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan’a özel coşku dolu program

“Bu Nasıl Kardeşlik, Bu Nasıl Türklük?”

SASAD’DAN GAZİANTEP’DE UNUTULMAZ SANAT GECESİ

OF ÇAYKARA DERNEĞİ 50. YILINDA GÖRKEMLİ BİR GECEYE İMZA ATTI

MSB'den Yunanistan'ın Deniz Planlamasına Eleştiri

6 gündür kayıp olan 7 yaşındaki Cumali Timi'nin cansız bedeni bulundu

34 Yıl Kesinleşmiş Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Konyaaltı İlçesinde Kovalamaca Sonucu Yakalandı

Dini İnaç ve Duyguların Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı

Tekirdağ’da Çocuklara Teorik ve Uygulamalı Trafik Eğitimi Verildi

“NARKOKAPAN-ANKARA” Operasyonu Kapsamında 525 Torbacı Gözaltına Alındı

17 İlde DEAŞ Terör Örgütüne Yönelik Operasyon Düzenlendi

10 İl Merkezli "Siber Suç ve Suçlulara" Yönelik Operasyon Düzenlendi

Sakiler'den muhteşem konser

Güçlü Türkiye Partisi’nden Büyük Hamle: Muharrem Gözkaya A Takımını Açıkladı!

DEM'Lİ BELEDİYELERDE "EKSİK MAAŞ " İNFİALI

Zafer Partisi'nden Adalet Bakanlığı Önünde "Ümit Özdağ’a Özgürlük" Çağrısı

Tarkan'ın Acı Günü: Annesi Neşe Tevetoğlu Hayatını Kaybetti

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül Tutuklandı

TİP'ten AYM Kararı Sonrası Açıklama: “Can Atalay’a Vekilliği İade Edilmeli, Derhal Serbest Bırakılmalıdır”

Armağan Çağlayan'dan Sırrı Süreyya Önder’e Yapılan Yorumlara Tepki: “Çatalca Müftüsü mü Olduk?”

İmamoğlu'ndan Bahçeli'ye Yanıt: "Açıklamalarını Önemli Buluyorum"

Kepez’in Nasreddin Hoca Kreşleri için ön kayıt dönemi başladı

FoodFest Antalya için hazırlıklar sürüyor

FORUMDAN İCRAATA: MURATPAŞA’DAN 10 TONLUK TARIM DESTEĞİ

Mehmet Ali Erbil'e hapis cezası

Diyarbakır’da Bireysel Silahlanma Tehlikesi: 23 Tutuklama ile Sonuçlanan Kanlı Çatışma

İki hisseye kredili işlem yasağı

Başkan Kotan Çakırlar'da bölge halkıyla buluştu

Kepez Kitap Fuarı başlıyor: Edebiyat dolu günler Antalyalıları bekliyor
