AK Parti daraltılmış bölgeli seçim üzerinde çalışıyor! İstanbul 30'a bölünebilir
SİYASET, 11 Temmuz 2020 01:50Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla AK Partili isimler seçimlerde daraltılmış bölge sistemi üzerinde çalışıyor. Söz konusu sistem devreye girerse İstanbul'da 30'un üzerinde veya 20 seçim bölgesi oluşuyor.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı daraltılmış bölge seçim sisteminde İstanbul'da her 3 milletvekili için bir seçim çevresine bölünürse, bu ilde şu anda 3 olan seçim bölgesi sayısı 30'un üzerine çıkıyor. Bir seçim çevresinin 5 milletvekilinden oluşmasına karar verilmesi durumunda ise İstanbul'un 20 ayrı seçim çevresinden oluşacağı belirtiliyor.
Türkiye gazetesinden Yücel Kayalıoğlu'nun haberine göre; AK Parti, seçim barajı, ittifaklar, milletvekillerinin parti değiştirmesine yeni kurallar getiren seçim ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişikliklerle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti'nin hukukçu kurmaylarından oluşan komisyonun son toplantısında, daraltılmış bölge seçim sistemi masaya yatırıldı.
İSTANBUL'DA 20 VEYA 30 SEÇİM BÖLGESİ OLABİLİR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da öteden beri savunduğu daraltılmış bölge seçim sistemi için, her bir seçim çevresinin 5 veya 3 milletvekillinden oluşması seçenekleri üzerinde çalışma yapılıyor. AK Parti'nin hukukçu kurmayları, İstanbul başta olmak üzere büyükşehirler ile 5'ten fazla milletvekili çıkaran illerde, 2018 seçim sonuçları baz alınarak yeni sisteme göre nasıl bir tablo çıkacağını hesaplıyor. 2018'de 98 milletvekili çıkaran İstanbul'da son nüfus artışı ile bu sayı 100'e yükseliyor. İstanbul'da her 3 milletvekili bir seçim çevresine bölünürse, bu ilde şu anda 3 olan seçim bölgesi sayısı 30'un üzerine çıkıyor. Bir seçim çevresinin 5 milletvekilinden oluşmasına karar verilmesi durumunda ise İstanbul'un 20 ayrı seçim çevresinden oluşacağı belirtiliyor. Ankara için yapılan değerlendirmelerde ise, 36 milletvekili çıkaran Ankara'da her bir seçim çevresi 3 milletvekillinden oluşursa 12, 5 milletvekilinden oluşursa 8 ayrı seçim çevresinden oluşacağı hesaplanıyor.
"VATANDAŞA KENDİNİ İYİ ANLATAN ADAY KAZANÇLI ÇIKACAK"
AK Parti kurmayları "Türkiye'ye en uygun model daraltılmış bölge sistemi. İstanbul'da her parti 98 milletvekili adayı belirliyor. Çok sayıda milletvekili adayı olduğu için seçmen bir çoğunu da tanımıyor. Alt sıralarda olanlar adaylar ise 'nasıl olsa seçilemem' diye çalışmıyor. Hâlbuki daraltılmış bölge olsa, artık milletvekilinin bire bir çabası sonuç verecek. Milletvekili başına düşen nüfus sayısı da azalacağı için, seçmen kendi mahallesindeki adayı yakından tanıyacak. Vatandaşa kendini iyi anlatan aday kazançlı çıkacak" değerlendirmesini yapıyor.
"SUİSTİMALLER ÖNLENECEK"
Öte yandan, milletvekillerinin parti değiştirmesine yeni kurallar getirilmesi konusunda çalışmada, bir partiden başka bir partiye geçişin yasaklanmasının söz konusu olmayacağı belirtildi. AK Parti kaynakları "Burada yapılacak olan, transferlerin yasaklanması değil, suiistimallerin önlenmesidir. Seçildikten sonra parti değiştirmek milletvekillinin hakkıdır. Ama suiistimalleri engellemek için parti değiştirmeye belli kurallar getirilecek" dedi.
SİYASET, 11 Temmuz 2020 01:50
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Terme’nin Örnek Mahallesi Mescitli ve Örnek Muhtarı: Muharrem Görer

Yılın En Başarılı Genç İş İnsanı Ödülü VM Grup Otomotiv AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Buyruk’a Verildi

AKDENİZ’İN EN DEĞERLİ İŞ İNSANLARI 21 NİSAN’DA AKM’DE BULUŞUYOR!

MHP Diyarbakır Milletvekili Adayı Hasan Özmen’den Bayram Ziyaretleri ve Mesajı

MSG TV Medya Yapım Ailesi'nden Ramazan Bayramı Mesajı

"DAHA MUTLU BİR EĞİL İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ "

Eğil’de hasta, yaşlı, engelli vatandaşlar ile çocuklara tıraş hizmeti verilmeye başlandı.

"BU MU SENİN ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞIN EY ABD ?"

YOLSUZLUK SORUŞTURMASINA TAM DESTEK

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN DEM PARTİLİ BAĞLAR BELEDİYESİ'NE "EMEKÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERIN " ÇAĞRISI

AK PARTİ İLÇE BAŞKANINDAN DEM PARTİLİ BAĞLAR BELEDİYESİ'NE "EMEKÇİLERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERIN " ÇAĞRISI

Ayşegül Öznur Parlak Gümüşhane Kadın Girişimciliğine Öncülük Ediyor

'İş Bankasına kayyum gelecek' iddialarına ilişkin İş Bankası'ndan açıklama!

SASA temettü kararını açıkladı

İl Emniyet Müdürümüz Sayın İlker ARSLAN’ın Ramazan Bayramı Kutlama Mesajı

636’sı Polis, 84’ü Jandarma Toplam 720 Personelimiz Sivil Olarak Yolcu Gibi Otobüslere Binerek Seyahat Edecek

Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya: Bayram Tatili İçin Yola Çıkacak Sürücüler; Yollar Bizleri Sevdiklerimize Kavuşturmak İçin Vardır, Ayırmak İçin Değil

Jandarma İlkokul Öğrencilerini Ağırladı

İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Trafikte Hedefimiz “Sıfır Can Kaybı”

Dİ-DER Genel Sekreteri İrfan Fırat’tan Ramazan Bayramı Mesajı

Sabiha Karaosman: “Bayram, Birlik ve Dayanışmanın En Güzel Zamanıdır”

Muhsin Yazıcıoğlu, ASTEM’in Özel Programında Rahmet ve Özlemle Anıldı

RAMAZAN BAYRAMI BAYRAM NAMAZI HUTBESİ

Ramazan Arslan’dan Ramazan Bayramı Mesajı

ADLIHAN DERE'DEN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

OSMAN ALİ DAĞ'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

RABİA DERYA DEMİR VE ALİ DEMİR'DEN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

DERYA REYHAN'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

İBRAHİM UYSAL'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

ADNAN ASAR'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

AHMET CANSOY'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

FARUK UĞURLUAKDOĞAN'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

RAMAZAN CÜCEOĞLU'NDAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

TETİKLER GRUP CEO'SU NADİR TETİK'TEN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

BEKİR ŞİMŞEK'TEN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

TANSEL YAPAR VE FATMANUR YAPAR'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

AV.MUSTAFA IŞIK'TAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

RAUF CANAK'TAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI

MEHMET TORUS'TAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
