Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile dağıtım şirketinin bölgeye yapılan yatırımlar hakkında çelişkili bilgiler verdiğine dikkat çeken Budak, şöyle konuştu:
“ŞİRKETİN YAPMASI GEREKEN YATIRIMLARI DEVLET Mİ YAPIYOR?”
Bakanlık bir yandan, söz konusu dağıtım bölgesine 2013-2020 yılları arasında 4 milyar lira yatırım yapıldığını söylüyor. Diğer yandan dağıtım şirketine gerekli yatırımları yapmadığı gerekçesi ile, 1 milyon 618 bin lira ceza kesildiğini söylüyor. Verilen yanıt çelişkilerle dolu. Dağıtım şirketi kendi faaliyet raporunda aynı dönemde yaklaşık 1,7 milyar lira yatırım yaptığını ilan ediyor. Yaklaşık 2,3 milyar liralık yatırım farkının da neden kaynaklandığı kamuoyuna açıklanmalı. Dağıtım şirketlerini özelleştirmek yetmedi, özel şirketlerin yapması gereken yatırımlarda mı devlet eliyle yapılıyor. Bu yatırımların faturasını da mı vatandaşlarımızın vergisinden karşılıyorsunuz?”
“DENETİMLER DE CEZALAR DA GÖSTERMELİK”
“Isparta, 3-7 Şubat 2022 tarihleri arasında yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle, kışın ortasında kâbus gibi bir 4 gün yaşadı. Bir vatandaşımız soğuktan donarak hayatını kaybetti. Binlerce vatandaşımız mağdur oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, dağıtım şirketinin yaşanan felaketten 35 gün önceye kadar, 28 Kasım 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında denetlendiği iddia ediyor. Demek ki denetimler de cezalar gibi göstermelik yapılıyor. Ucuz ve kalitesi yüksek elektrik kullanımı bahanesiyle yapılan özelleştirmeler sonrası, elektrik piyasası yandaş şirketlerin insafına bırakıldı”
Bakanlığın soru önergesine verdiği yanıtın çelişkilerle dolu ve kamuoyunu ikna edici olmaktan uzak olduğunu belirten Budak, yeni bir soru önergesi ile konuyu yeniden TBMM gündemine taşıdı. Budak önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“BUGÜNE KADAR KAÇ MAĞDURA TAZMİNAT ÖDENDİ?”
“Söz konusu dağıtım şirketinin gerekli yatırımları yapmadığı, Isparta’da yaşanan elektrik kesintileri öncesinde neden fark edilmemiştir? Soru önergesine verilen bir diğer yanıtta, dağıtım şirketinin en son 28 Kasım 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında denetlendiği belirtilmektedir. Denetimin üzerinden yaklaşık 35 gün geçtikten sonra, Isparta halkı günlerce karanlıkta bırakılmıştır. Denetimde eksiklikler neden tespit edilememiştir? Denetimi TEDAŞ mı yapmıştır yoksa denetim özel bir şirkete mi yaptırılmıştır? Söz konusu dağıtım bölgesine 2013-2020 yılları arasında 4 milyar lira yatırım yapıldığı ifade edilmesine rağmen, şirkete hangi yatırımları yapmadığı gerekçesiyle ceza kesilmiştir? Ortaya çıkan çelişkinin nedeni nedir? Bakanlığınız söz konusu dağıtım bölgesine 2013-2020 yılları arasında 4 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade ederken, dağıtım şirketi 2020 faaliyet raporunda aynı dönemde 1,7 milyar lira yatırım yapıldığını açıklamaktadır. Aradaki 2,3 milyar liralık farkın nedeni nedir? 27 bin 850 aboneye ödenmesi gereken tazminatın ne kadarı ödenmiştir?