HAFTA başında ceviz büyüklüğünde dolu yağışına teslim olan Finike ve Kumluca’da afetin ağır bilançosuyla ilgili incelemeler sürüyor. Finike ve Kumluca Kaymakamlığı yetkilileri ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgede fırtına ve dolunun yarattığı hasarla birlikte zarar gören arazilerin ne kadarının Tarım Sigortaların Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalı olduğunu da tespit ediyor. Üretim alanlarında sigortalılık oranının son derece düşük olduğunu vurgulayan tarım sektörü temsilcileri, her yıl fırtına, hortum ve şiddetli yağış gibi doğal afetlerle mücadele eden çiftçinin arazisine sigorta yaptırabilmesi için tapuda ve yasal işlemlerde ortaya çıkan engellerin çözülmesini istiyor.
ÇİFTÇİYE TARSİM UYARISI
Kumluca’da bin ile bin 500 dönüm arasında seranın fırtınadan zarar gördüğünü belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Finike’deki narenciye bahçeleri ve seraların da yaklaşık yüzde 40’ı hasar aldığını söyledi. Bölgedeki durumu Ankara’ya bildirdiklerini ifade eden Alp, “Batı Antalya’da iklim yapısı kaynaklı bu sorun her sene yaşanıyor. Bu nedenle bölge üreticilerini, zarara uğramamaları için TARSİM sigortası yapmaya yönlendiriyoruz” dedi.
SİGORTA YAPTIRAMIYORLAR
Bazı çiftçilerin maddi imkanları olmadığı için, bazılarının da prosedürleri yerine getirirken ortaya çıkan yasal sorunlar nedeniyle tarım arazilerine sigorta yaptıramadıklarının altını çizen Alp, “Yasal açıdan en büyük sorun birçok çiftçi atadan kalma toprakları ektiği için yaşanıyor. Bu arazilerin tapusu çiftçilere ait olmadığı için bu işlemleri yaptıramıyorlar. Antalya’nın birçok ilçesinde sera ve bahçelerin bulunduğu arazilerin tapuları bütün değil. Bu durum bölge üreticisinin ektikleri alanları sigortalatmalarının önündeki en büyük engel” diye konuştu.
HER FIRTINADA YENİ TRAJEDİ
Fırtına ve doludan hasar gören ilçelerde TARSİM sigortalı arazi oranın yüzde 15 civarında olduğunu belirten Nazif Alp, şöyle devam etti: “Bu nedenle her fırtınada yeni bir trajedi yaşanıyor. Seraları, bahçeleri fırtına ve doludan hasar gören çiftçinin büyük çoğunluğu şimdi bu zararı kendileri karşılamak zorunda. Önceki büyük afetlerde devlet çiftçiye el uzattığından maddi gücü olmayanlar bir umut Tarım ve Orman Bakanlığı ile Antalya Valiliği’nden yardım bekliyor.”